Spørgsmålet er enkelt nok: Hvis der fandtes en vaccine mod stress, ville du så tage den? Mens du overvejer dit svar, så lad mig sige: Vaccinen findes. Den kræver ingen nålestik. Eller anden medicin. Bivirkningerne er endda positive.
Det er ikke nogen nyhed, at antallet af stress-ramte danskere har været støt stigende de seneste mange år. Kurven er ikke knækket. Tværtimod.
En undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Berlingske har vist, at …
20 % af danskerne er eller har været
sygemeldt med stress.
Synes du også, at det tal er overraskende højt, så deler du opfattelse med en ekspert på området. Bo Netterstrøm er stressforsker, speciallæge i arbejdsmedicin og medstifter af Stresscentret Kalmia i Gentofte.
Til Berlingske udtalte han i forbindelse med undersøgelsens resultat i juli:
”Ét er at føle sig stresset, noget andet er ligefrem at blive sygemeldt. Det er alligevel en grad værre”.
Vi har længe kaldt stress en folkesygdom. Om det ligefrem kan kaldes en epidemi eller en pandemi, er jeg ikke sikker på.
Stress smitter selvsagt ikke på samme måde som fx corona, men det kan smitte, ligesom det på anden vis kan påvirke andre omkring dig. Og samfundet generelt. Ikke mindst hvis det kulminerer i en sygemelding, der sætter livet på pause for en stund.
Så det skal vi undgå.
Og det kan vi undgå.
Der findes nemlig en vaccine.
Det er bare ikke en af dem, der kommer i en kanyle eller som en tablet.
Til gengæld kræver den en indsats af dig.
Vaccinen er det forebyggende arbejde, du selv kan gøre for at undgå, du bliver ramt af stress.
Ligesom det kan variere fra person til person, hvad der udløser stress-symptomer, er denne vaccine heller ikke universel. Det, der har effekt for nogen, har ringere virkning i andres tilfælde. Til gengæld er der kun positive bivirkninger.
En regelmæssig dyb vejrtrækning påvirker indirekte vores autonome nervesystem og sænker kroppens automatiske alarmsystem, der pumper adrenalin ud i systemet, når vi bliver påvirket af stress.
En overfladisk vejrtrækning holder kroppen fast i et alarmberedskab og gør dig mere sårbar over for stressende situationer.
Det kan lyde enkelt og banalt, men du vil opleve en stor forskel, når først du begynder at trække vejret rigtigt.
Læs mere, og find effektive vejrtrækningsøvelser her.
Har du et positivt selvsyn, der bygger på en positiv overbevisning om dine evner til at håndtere stress, så vil du være væsentligt mere modstandsdygtig over for længerevarende stresspåvirkninger.
Stress er positivt, når det er under kontrol. Stress kan tilmed være en positiv booster, når stress håndteres positivt.
Læs mere om dine egne tanker som stressfaktor her.
Hvis din krop i forvejen er presset på det fysiologiske plan, vil en uventet stresssituation kunne udløse uønskede reaktioner som fx hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn.
Du kan ikke slukke helt for hjernen og tænke på ingenting! Men du kan tænke på noget, der får dig til at slappe af.
Mentaltræning er en af vejene, du kan gå, hvor du finder de tankemønstre, der får dig til at slappe af fysisk såvel som mentalt.
Bliv klogere på mentaltræning her.
En professionel coach kan være med til at øge din bevidsthed og selvindsigt, så du bliver mere proaktiv og handlekraftig over for dine stressfaktorer og de forhold i dit liv, der kan udløse stressende situationer.
Som certificeret erhvervscoach med mange års erfaring har jeg hjulpet en hel del mennesker – ledere, medarbejdere, studerende, m.fl. – med at håndtere deres stress. I nogle tilfælde har den har været under opsejling, mens den i andre tilfælde har været i udbrud.
Kontakt mig for at høre, hvordan jeg evt. kan hjælpe dig. Denne indledende snak er naturligvis ganske uforpligtende.
Det er måske ikke den vaccine, du havde håbet på. Desværre er der ikke noget quick fix til at kurere eller forebygge stress.
Der er naturligvis også flere metoder end dem, jeg har beskrevet her. Jeg har dog udvalgt netop disse 5, fordi jeg ved, at de kan være både effektive og effektfulde. Ikke mindst hvis du kombinerer flere af dem.
Og det bedste er næsten, at du kan begynde allerede i dag. Hvad med nu?
Jeg vil anbefale, at du begynder med at trække vejret … rigtigt.