Skal mentaltræning være dit nytårsforsæt?
januar 2019Stop med at opfinde opgaver til dig selv
marts 2019Det kan være hårdt og demotiverende at komme dertil, hvor du erkender, at du er ved at tabe gejsten og motivationen til at skabe nye vaner. Her får du seks fif til at holde motivationen oppe!
Du kan let komme til at bruge meget god energi på at spekulere over din viljestyrke – eller mangel på samme. Det giver ridser i selvtilliden, og det er derfor helt naturligt, at din motivation under forandringer af vaner langsomt begynder at dale, som ugerne går, hvis du ikke selv gør noget aktivt for at holde den oppe.
Vi kan populært sige, at det er gamle vaners bedste våben mod forandringer at stække din motivation og disciplin ganske langsomt.
Men ved at kende en række fif til at holde motivationen oppe kan du helt selv være med til at holde humøret højt og ikke lade din gamle vaner forstyrre din nye udviklingsplan.
Her kommer seks forslag til, hvad du kan gøre for at holde fast i motivationen og disciplinen.
1. Lav en plan
Mange kaster sig ud i en forandring af vaner uden helt at vide, hvordan de vil bære sig ad, og hvad det egentlig skal munde ud i. Andet end at de ønsker en forandring – hvad enten det er livsstilsmæssigt, karrieremæssigt eller noget helt tredje.
At famle i blinde på den måde kan være hårdt for humøret
Specielt hvis der ikke synes at vise sig resultater i starten. Sørg derfor for at lave en konkret plan over din forandring, og hvordan du vil gribe det an.
Sæt for eksempel nogle konkrete delmål – gerne daglige eller ugentlige for at holde dig på sporet. På den måde føler du, at du opnår noget og har fremdrift, selv om der kan virke langt til det endelige mål.
2. Find rollemodeller
Din vej til dit mål er ikke nødvendigvis den samme som andre, der har prøvet det samme. Og der er sikkert lige så mange forskellige veje, som der er forskellige mål. Men derfor kan du godt lade dig inspirere af andre, der enten jagter eller har opnået et lignende mål med succes.
Selv om målet måske ikke er 100 % det samme, kan de sagtens have oplevet samme udfordringer m.m. som dig. Hvad har de gjort for at holde sig på sporet? Kig på deres vaner og disciplin, og find ud af, hvordan de er nået dertil, hvor de er i dag. Det kan både inspirere dog og give ro i dine bestræbelser at have noget at stile imod.
3. Få feedback fra dem omkring dig
Det kan være en rigtig god motivation og driver for dig selv, at du fortæller andre om de forandringer, du arbejder med. De fleste mener måske nok, at de kender deres styrker og svagheder i forhold til at skabe forandringer ret godt.
Men derfor er det alligevel en god idé at få noget feedback på de ting, du gør, fra nogen i din omgangskreds. Få en kollega, en god ven eller en fra din familie til at give dig feedback på din indsats og proces.
Selvom det kan være grænseoverskridende, kan det give mere, end du tror.
4. Vær realist
Sørg for at få afstemt forventningerne med dig selv, inden du går i gang med de store forandringer. Kend dine evner og din værdier, og lad være med at skrue forventningerne til dig selv op til noget, du inderst inde godt ved, ikke er realistisk.
Men husk samtidig på, at det at være realist naturligvis ikke er et udtryk for, at du ikke må være ambitiøs.
Realismen gælder ikke kun den forandring, du vil opnå. Det gælder også tidshorisonten i forhold til de mange andre krav og forventninger, der er tid dig i dit liv. Gør det klart for dig selv, at du nok kommer i mål, men være realistisk og erkend, at det er helt naturligt med modstand fra dig selv, og at du let kan gå i stå i processen, hvis ikke den er realistisk at gennemføre.
5. Søg motivationen
Når du er kommet godt i gang med din forandringsproces, og den første indre modstand melder sig, så opdager du måske pludseligt, at du bruger en del tid på at opfinde og lave overspringshandlinger. Handlinger, der lige præcist gør det helt umuligt at overkomme den træningstime eller den meditation, du ellers havde planlagt i dag.
Udnyt tiden bedre og erkend, at det er naturligt – og brug overspringshandlingerne rigtigt.
Her kan en coach eller mentaltræner naturligvis hjælpe dig. Men internettet bugner også af motiverende indhold. Fx videoer eller blogs, der handler om at motivere sig selv.
Brug fx internettet, som ofte er proppet med motiverende materiale, der kan få dig til at se lysere på situationen. Genfind energien. Så – i stedet for at tænde for Netflix eller se kattevideoer – søg efter motiverende videoer på YouTube eller abonnér på blogs. Det kan hjælpe dig til at få et ekstra boost, der holder dig kørende.
Husk også, at små belønninger til dig selv kan være meget motiverende, når det er svært. Fejringer kan i sig selv være motiverende, og at dele en fejring med et andet menneske kan faktisk være meget motiverende.
6. Husk at leve
Selvom den dårlige samvittighed nemt kan indhente dig, hvis du afviger fra din fastlagte plan, skal du huske at koble fra. Dit ønske om en forandring skal være i harmoni med dine omgivelser og det liv, du ellers ønsker at leve.
Hvis du må give afsavn på alt for mange ting, kan det let blive den undskyldning, der får dig til at skippe planen helt.
Vi mennesker er skabt som flokdyr, og vi motiveres af at føle os tilknyttet en flok, og vi motiveres af at få anerkendelse og accept fra flokken, vi omgås.
Kom derfor ud og vær sammen med dine venner og familien, og tag nogle gange hele dage ud af kalenderen, hvor du ikke skal træne eller øve nye rutiner. Det giver energi og forhindrer, at du ryger ned i et sort hul og løber sur i din forandringsproces.
Et syvende fif …
Kunne selvfølgelig være at søge professionel hjælp. Det kræver stadig en indsats af dig, men med en dygtig coach eller mentaltræner ved sin side, vil det måske både synes lidt mere forpligtende og forhåbentlig også en smule lettere. Jeg har gennem en årrække hjulpet mange mennesker med at nå deres mål, og jeg kan også hjælpe dig. Kontakt mig, hvis du vil vide mere. Det er ganske uforpligtende.
Er du blevet inspireret til forandring?
Kontakt mig, hvis du får brug for hjælp til at komme helt i mål med det, du gerne vil opnå.