Personlig branding anno 2018: Træd i karakter som menneske
maj 2018Øv, ferien er slut: Sådan kommer du tilbage til arbejdet
august 2018Kender du det? Du har fået fri fra arbejdet, og er nu hjemme på sofaen, hvor der er dømt kvalitetstid med familien. Men så vibrerer smartphonen i din lomme med besked om, at arbejdet gerne lige vil have en update på rapporten, som skulle være færdig i næste uge. Du bliver nødt til at tjekke op på det, så du tænder computeren og logger på arbejdets intranet, hvor der hurtigt går 30-45 minutter på rent arbejde …
Kender du det, så er du måske en af dem, der ikke rigtig kan holde fri, når de har fri.
For at kunne holde fri skal du måske starte med at definere, hvad du gerne vil være fri for!
Det er jo helt individuelt, hvad der giver følelsen af at holde fri, og imens én måske kun føler, han har fri, når han laver noget helt andet, kan en anden måske føle frihed alene ved ikke at skulle noget.
Derfor kan det være meget nyttigt, at du starter med at finde ud af, hvad der giver dig de bedste følelser og oplevelser ved at holde fri – og hvad er det, du helst vil være fri for?
Det kunne f.eks. være fri for:
- e-mails
- telefonopkald fra kolleger eller kunder
- deadlines, som andre sætter
- at skulle præstere noget – hver dag!
- at blive overvåget og målt
- at tænke på arbejde
- at have dårlig samvittighed, når du holder fri.
Det her er kun eksempler, og listen kan både være meget længere og kortere. Det afhænger af, hvad du helt præcist gerne vil have fri fra.
Din krop kalder på fri!
Vi ved, at vores krop har brug for fri og tid til restitution, så kroppen kan få tid til at regenerere celler, muskelfibre og energi. Det skal imidlertid helst være under forhold, hvor hjernen og musklerne ikke er belastet på samme niveau som i hverdagen.
Må jeg så overhovedet ikke lave noget, imens jeg holder fri?
Jo, du må.
Du må endda gerne lave noget fysisk. Du kan nemlig sagtens restituere aktivt ved at bruge dine muskler – så længe det foregår på en anden måde end i hverdagen, fx yoga eller cykling – mens kroppen restituerer mellem dine daglige gøremål.
Du kan bare ikke give den fuld skrue med præcis de samme muskler hver eneste dag, hvis du vil din krop og dit velbefindende det bedste.
Restituerer jeg også, imens jeg sover?
Ja, søvn er også restitution – en ganske særlig og meget vigtig form.
Vi ved fra undersøgelser af atleters udvikling, at deres præstationer bliver forbedret, hvis de sover mere og bedre. Mens du sover, “heler” din krop efter stress og fysiske belastninger. Derfor kræver et sundt helbred en god søvn – hver nat – hvor kroppen og sindet er helt afkoblet og afslappet.
En “morfar” eller meditation i løbet af dagen hjælper også, men det er kun en hjælp på den korte bane. Restitution og god søvn er altså vigtigt for os alle, hvis vi vil yde bedre og holde os sunde og raske.
Tør du holde fri?
Det kræver mod og disciplin at holde fri. Tør du slukke elektronikken? Og tør du at sætte dig selv (og din familie) før arbejdet? Det er dit valg, og måske er det ikke så let et valg.
Mange års dårlige vaner eller en usund kultur på arbejdspladsen kan have skabt nogle forventninger, som ikke er så lette at komme uden om.
Men du er dig, og du har ansvaret for dig selv og din fritid, så du må træffe et valg. Til gengæld vil du uden tvivl opleve, at tiden og friheden vil give dig mere balance i hverdagen og mere livsglæde i det daglige, når du aktivt vælger at holde fri.
Så er de e-mails alligevel ikke vigtigere, og de ubesvarede opkald kan fint vente til mandag morgen.
Du er ikke alene!
Måske sidder du nu og tænker, at du da nok er den eneste, der ikke kan finde ud af holde fri, når du har fri.
Det er du så ikke – altså den eneste. Der er rigtig mange mennesker, der ikke kan finde ud af at holde fri, når de har fri, viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv. Her siger udviklingskonsulent Birgitte Meisner Nielsen:
Undersøgelsen påpeger en stigning i medarbejdernes krav til sig selv, hvad angår job, fritid, venskaber, forældreroller og så videre. I dag mener 41 procent af virksomhederne, at medarbejderne stiller for høje krav til sig selv. Da undersøgelsen kørte sidste år, var tallet nede på 32 procent, så det er en ret kraftig stigning.
I en anden undersøgelse fra HK/Privat svarede hver tredje, at de altid eller næsten altid var til rådighed for virksomheden. Faglig arbejdsmiljøkonsulent i HK Svend-Erik Hermansen udtaler:
Mange tror, at man skal have mobil og computer med på ferie, for så kan man jo lige tjekke mailen. Der er en tendens til, at folk tror, at de er uundværlige, men der er ingen, der er uundværlig. Hvis der sker ændringer på arbejdspladsen, er der jo alligevel ikke så meget, du kan gøre ved det, hvis du er på Mallorca.
Omfavn hængekøjen!
Når du derfor lægger dig til rette i hængekøjen her i ferien. Hvad enten du er på Mallorca, som i Svend-Erik Hermansens eksempel, eller om du holder ferie hjemme i haven. Så omfavn den frihed og den fritid, du har. Du har brug for det. Og du har også fortjent det.
Lad ferien være lidt en øvelse og en tilstand, som du kan finde tilbage til. Mærk, hvordan det er at holde HELT fri. Og prøv så at finde tilbage til den tilstand, når det engang bliver hverdag og fyraften igen. Selv på hverdage, helligdage og weekender kan du opnå samme frie fornemmelse i krop og sind.
Det kommer ikke kun dig og din familie til gavn, men faktisk også dine kolleger/medarbejdere og din arbejdsplads/virksomhed. Også selv om du så måske ikke besvarer mails efter kl. 17.
Er du blevet inspireret til forandring?
Kontakt mig, hvis du får brug for hjælp til at komme helt i mål med det, du gerne vil opnå.