Blev sidste års nytårsforsæt også en fuser? Forstå hvorfor – og lykkes!
januar 2023Stress: Kører du også over for gult? Brems!
april 2023Du behøver sikkert ikke flere gode grunde til at stoppe med at ryge. Men måske har du klynget dig til nogle grunde til at blive ved. Nu punkterer et nyt studie nogle sejlivede myter om rygestop. Du bliver fx ikke deprimeret af at holde op. Tværtimod svarer et rygestop lidt til at tage antidepressiv medicin, forklarer en professor i tobaksforebyggelse.
Du ved det allerede. Der er så mange gode grunde til at kvitte smøgerne. Økonomiske. Sundhedsmæssige. Og alt det der. Du har hørt det før. Du ryger stadig. Ligesom omkring hver fjerde dansker.
Måske fordi du har læst et sted, at et rygestop kan medføre angst, stress og depression. Og at det går ud over hyggen og dine sociale relationer at kvitte cigaretterne.
Så er det nok bedst at blive ved, kan du fortælle dig selv. Trods de mange grunde til at stoppe. Hvorfor leve ti år længere, når du alligevel mister dit gode humør. Hellere glad, rygende og social end sundere, deprimeret og ensom. Ikke?
Rygestop svarer til at tage antidepressiv medicin
Problemet er bare, at de myter, der kæder et rygestop sammen med en negativ mental og social effekt, er forkerte.
Det viser et nyt studie, hvor forskere har sammenlignet dem, der stoppede med at ryge, med dem, der fortsatte med at ryge. Over 169.500 rygere har deltaget i studiet, og resultatet er ifølge professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger klart:
”De, der lagde cigaretterne fra sig, oplevede mindre angst, depression og stress. Et rygestop svarer altså lidt til at tage antidepressiv medicin.”
Kilde: Videnskab.dk.
Farvel til falske overbevisninger
Studiets resultater er vigtige for dig, der gerne vil stoppe med at ryge. De kan nemlig være med til at afmontere de falske overbevisninger, der forhindrer et rygestop. For det føles jo godt at ryge.
Det gør det, fordi nikotin bl.a. får hjernen til at producere mere dopamin. Dopamin er det stof, vores hjerne udskiller, når vi er glade og oplever nydelse. Derfor mærker du også en veltilpas tilstand, når du ryger. Og det er med til at skabe afhængigheden. Din hjerne oparbejder et større og større kunstigt behov for dopamin.
Den gode nyhed er, at du kan træne din hjerne til at opnå en tilstand, der udløser dopamin – og altså gør dig afslappet og veltilpas – på anden vis end med tobak, røg og nikotin. Mentaltræning kan hjælpe.
Rygevaner
Røgfri hjerne med mentaltræning
Mentaltræning handler i denne sammenhæng bl.a. netop om at fjerne de falske overbevisninger, der forhindrer dig i at lægge tobakken fra dig.
Fordi nikotin er yderst vanedannende, vil du opleve nogle fysiologiske abstinenser, når du stopper med at ryge. Det har du måske prøvet før. Mentaltræning hjælper dig også med at fastholde processen – og med systematisk mentaltræning kan du opnå den samme afslappede og veltilpasse tilstand som ved rygning.
Og det er ikke gennem andre stimuli som fx mad og søde sager. For hvis du bytter smøgerne ud med snolder, bliver din falske overbevisning om, at du tager på i vægt, hvis du stopper med at ryge, til en sand overbevisning. Også på det punkt kan vedvarende mentaltræning hjælpe dig.
Det hjalp i hvert fald Marie Louise.
Hendes historie kan du læse – kort fortalt – under billedet her.
Det er ikke nemt, men du kan godt
Marie Louise på 32 år kom til mig, fordi hun gerne ville stoppe med at ryge. Flere end 80 % af rygende kvinder i alderen 16-44 år ønsker at stoppe med at ryge. Marie Louise havde selv prøvet før med andre remedier, men hun var ikke lykkedes på egen hånd.
Gennem samtale fandt vi ret hurtigt ud af, at hun var begyndt med at ryge som 17-årig for at blive accepteret i en pigegruppe, hvor hun socialt følte sig udenfor. ”Du er god nok, når du ryger. Så kan vi lide dig,” var blevet Marie Louises overbevisning. Men hun vidste det faktiske ikke, før vi sammen fandt frem til roden.
Den overbevisning var muligvis sand, da Marie Louise var 17 år. Som 32-årig kunne hun dog godt erkende, at overbevisningen i dag var falsk, og det gjorde hende klar til at åbne sindet for andre perspektiver – herunder at leve et liv uden nikotin.
Selv om nikotintrangen hev og sled i Marie Louise i de første 14 dage, lykkedes det hende at modstå fristelsen med mentaltræning og åndedrætsøvelser. Det var ikke nemt. Det bliver ikke nemt for dig heller. Men du kan godt. Og jeg hjælper dig gerne.
Er du blevet inspireret til rygestop?
Kontakt mig, hvis du vil have hjælp til at komme helt i mål og lægge cigaretterne på hylden én gang for alle.