Hvad ville din helt gøre nu?
maj 2020Det er tanken, som fælder
august 2020Hvis du er afhængig af dit arbejde og af at skabe resultater der, kan det være stressende at holde fri. Især når det sker helt ufrivilligt og på ubestemt tid. Det oplevede kundekoordinatoren Niels, da han pga. COVID-19 blev sendt hjem på lønkompensation. Han kom til mig for at få svar på, hvorfor friheden udløste stress og ubehag. Svaret fandt vi i hans hjerne, og det findes også i din. Læs med og bliv klogere på, hvordan du undgår den samme form for stress.
Hold fri, når du har fri. Det er en sætning, vi alle sammen kender, og den kendte Niels også, da han kontaktede mig, fordi han både følte og oplevede sig meget mere stresset, end han tidligere havde oplevet. Og det på trods af at han faktisk havde fået meget mere fri.
Mange forbinder stress med travlhed og et stort arbejdspres. Men der er flere forskellige former for stress, ligesom der er mange forskellige måder at håndtere stress på. Lad os se lidt nærmere på stress, inden vi sætter fokus på Niels og hans situation.
Udfordringer og opgaver vs. personlige ressourcer
Den lidt forsimplede figur herunder viser sammenhængen mellem stress, dine ressourcer og de udfordringer og opgaver, du står over for.
‘Den røde stress’ kender de fleste mennesker. Den opstår, når der er flere udfordringer eller opgaver, end vi har ressourcer til at klare. På den korte bane kan vi opholde os i det røde område, hvis der er udsigt til afløsning og restitution. Men forbliver vi i det røde område over for lang tid, vil vores krop begynde at melde fra, og de første faresignaler kommer i form af fx dårlig søvn, ændret adfærd og i de værste tilfælde fysiske sygdomme og sammenbrud.
‘Den gule stress’ er mindre kendt, men også skadelig. Det er den, Niels blev ramt af, og derfor den, vi sætter fokus på i artiklen her. Niels havde jo netop ikke flere udfordringer og opgaver, end hans ressourcer kunne klare. Som hjemsendt på ubestemt tid havde han tværtimod slet ingen arbejdsopgaver, men masser af energi og ressourcer.
Han følte sig stresset og magtesløs. Han syntes ikke rigtigt, han kunne være i sig selv – som han selv udtrykte det.
”Min krop er som fyldt med energi, som bare vil ud, men jeg ved ikke, hvor jeg skal gøre af den energi,” fortalte Niels.
Sat ud af spillet
Niels oplevede sin egen situation som meget frustrerende og stressende. Først og fremmest fordi han fra den ene dag til den anden blev sat ud af spillet, og samtidig stressede det ham at vide, at mange af hans faste kunder måske ikke blev kontaktet, før han kom tilbage igen – og hvornår vidste han ikke.
Jo mere han tænkte på det, desto værre blev det. Frustrationen bare voksede og voksede – som en negativ spiral, som Niels ikke selv magtede at komme ud af. Den ellers så handlingsorienterede kundekoordinator følte sig i stedet handlingslammet og faktisk også lidt overflødig.
Niels’ reaktion er faktisk helt naturlig og fremkaldes af kroppens eget energisystem. Når vi til hverdag arbejder i et hektisk og handlingsorienteret miljø, hvor tempoet er højt, så stimuleres vores krop helt naturligt, og hjernen udløser forskellige hormoner i kroppen. Det er primært adrenalin og dopamin, som giver os både overskud og en følelse af at vinde.
Især dopamin er relevant i denne sammenhæng.
Afhængighed skabt af naturen
Kort fortalt er dopamin et signalstof, som overfører signaler fra dybtliggende centre i hjernen til andre dele af hjernen.
Dopamin regulerer lystfølelse, lykkefølelse og eufori. Når vi har vundet noget eller gjort noget, vi er glade for eller stolte af, frigiver hjernen en dosis dopamin.
Dopamin – eller rettere effekten af dopamin – er imidlertid stærkt vanedannende, hvilket i værste fald kan fører til misbrug af kunstige dopaminer, som findes i flere narkotiske stoffer. Vores hjerne er uhyre lærenem, og der skal derfor ikke meget til, for at den husker, hvad der var en god dopaminudløser. Og det vil den have igen og igen. En afhængighed kan opstå hos nogle mennesker – herunder Niels.
I Niels’ tilfælde var en af de vigtigste erkendelser for ham denne indsigt i kroppens naturlige reaktion på højt energiniveau og et hektisk arbejdsmiljø. Derigennem lærte han at forstå, hvorfor han havde det så dårligt, når han havde fri. Der var jo intet, der fik hjernen til at udløse dopamin, når Niels sad der ved morgenbordet og ikke rigtigt skulle nå noget den dag.
Det var en forløsning for Niels at vide, at hans kropslige reaktion ikke var stress på grund af overbelastning, men mere en stressende følelse af ikke rigtig at være til, som han selv udtrykte det.
Du kan også kvitte din afhængighed
Med den indsigt på plads kunne vi sammen arbejde med at få Niels på ret køl igen. Sammen fik vi bl.a. kortlagt hans motivationsfaktorer og fundet nogle gode alternativer til at stimulere følelsen af at være nyttig og tilfreds – uden at skulle møde op på en arbejdsplads til et hektisk miljø. Det er naturligvis ikke så let at akklimatisere fra et hektisk miljø, men med små skridt og fokus på små successer hver dag oplevede Niels også en positiv mental forandring, som var forløsende for den stressende følelse af ineffektivitet og manglende aktivitet.
Har du også svært ved at slappe af? Føler du et konstant behov for at tjekke mails og sociale medier? Eller kan du ligesom Niels ikke finde ro, når du holder fri? Så er du måske også gået i dopamin-fælden.
Her får du fire gode råd til at slippe fri:
Er du nervøs eller i en tilstand af fysisk anspændthed, så trækker du ikke vejret ordentligt. Sjovt nok er det ikke noget, du bemærker. Det sker helt per automatik. Mange mennesker ved faktisk ikke, hvordan man trækker vejret. Langt de fleste ånder ind og ud i den øverste del af kroppen – den øverste del af lungerne. Hjertet må arbejde hurtigere, og fysikken reagerer, som om der er fare på færde.
Lær at trække vejret dybt og inderligt. Lær at gabe, så du trækker ilt langt ind, og læg mærke til, hvordan du automatisk slapper af og bliver træt, når du endelig får ilt nok og kroppen ikke behøver anstrenge sig.
>> Læs mere om vejrtrækning her: Træk vejret som en elitesoldat og modvirk stress
Muligvis hører du til den generation, der er vokset op med en skærm foran øjnene. I så fald er du vant til at tilbringe det meste af dit liv uden for dig selv. Din opmærksomhed er konstant rettet mod et eller andet elektronisk signal i form af lyd og billeder – alt sammen i en cyberverden, som er langt fra den, du lige nu befinder dig i.
Én ting er at skulle bruge disse redskaber på arbejde eller absolut nødvendige gøremål. Noget andet er at bruge sin fritid på det. Væn dig til at være uden at blive bombarderet af signaler. Stilhed, ro og indre klarhed bliver afgørende for kvaliteten af resten af dit liv.
>> Find mere inspiration her: Feriephoquz: Holder du fri, når du har fri?
Det er vigtigt, at du vænner dig til at lytte til dig selv og øver dig i at give slip på din mentale kontrol. Nogle er født meditative; de behøver bare at sætte en halv time af til at glo i stilhed, men langt de fleste vil have gavn af at lære en meditationsteknik.
Det kræver disciplin, fordi du skal gøre det hver dag. Ved at meditere hver dag væver du et lille stykke på din faldskærm. Det er en måde at styrke dit indre, tidløse center på, også selv om der tilsyneladende ikke sker noget.
En indisk vismand blev engang spurgt, hvordan han dog kunne være så rolig. Han svarede: “I don’t mind what happens” – “Jeg har ikke noget imod det, der sker”.
Vrede, irritation, træthed osv. opstår ofte, fordi der sker noget andet end det, vi har lyst til, der skal ske. Men livet udfolder sig altid på uventede måder, og vi kan langtfra altid få vores vilje. Hvis du indstiller dig på det og tager imod det, der sker med venlig nysgerrighed og accept frem for modstand, vil du opleve livet på en helt anden og langt mere fredfyldt måde.
Det er ikke en opfordring til passivt at lade tingene flyde af sted med én, men en opmuntring til at indøve en anden holdning til dagens strøm af begivenheder. Større åbenhed og accept vil gøre det lettere at handle hensigtsmæssigt i situationen. Hvis du stadig reagerer med voldsomme følelser, er der muligvis noget betydningsfuldt på spil for dig. Det må du ikke overse, men undersøge nærmere – eventuelt med bistand fra en kvalificeret terapeut.
Overvej mentaltræning og hypnoseterapi
Som jeg netop har beskrevet, kan du gøre en hel del selv for at finde ro. I nogle tilfælde vil du – ligesom Niels – hurtigere kunne opnå resultater med professionel hjælp.
I denne sammenhæng kan mentaltræning og hypnoseterapi bl.a. hjælpe dig med to ting:
- Afdække årsagen til din stresstilstand, hvis du ikke selv er bevidst om den
- Hjælpe dig med at finde ro og træne din hjerne til at slappe af
Er du blevet inspireret til forandring?
Kontakt mig, hvis du får brug for hjælp til at komme helt i mål med det, du gerne vil opnå.