– Et MUST for arbejdsglæden –

MUS, der skaber trivsel

Digital løsning til medarbejdersamtaler med fokus på trivsel og arbejdslyst.

Trivsel er afgørende

– for medarbejdernes arbejdslyst, produktiviteten og virksomhedens succes

Når du og dine medarbejdere trives, præsterer I bedre. I er mere motiverede og tilfredse med jobbet. 

Det har flere ledere og virksomsejere allerede erfaret. Alligevel halter det med målrettet fokus på trivslen på mange arbejdspladser. Konsekvenserne af manglende trivsel kan inkludere stress, sygemeldinger, opsigelser og nedsat produktivitet.

Gevinsterne ved at arbejde målrettet med at forbedre trivslen og arbejdslysten er store. Det viser et forskningssamarbejde mellem Kraka Advisory og Videncenter for God Arbejdslyst.

Næsten 1 ud af 5 med dårlig arbejdslyst skifter job i løbet af et halvt år.

Videncenter for God Arbejdslyst og Kraka Advisory

Kilder: Videncenter for God Arbejdslyst og Kraka Advisory 2020-2022

Slip fri af MUSefælden

Den traditionelle medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en systemisk dialog, der primært tager afsæt i en medarbejders kompetencer og færdigheder i forhold til deres job.

Kompetencer og færdigheder er vigtige, men uden trivsel og arbejdslyst kommer de ikke rigtigt i spil.

MUS-samtalen møder desuden kritik fra flere sider og bliver helt fravalgt i nogle virksomheder, hvor værktøjet anses som forældet. Der er med andre ord behov for at gentænke og opdatere MUS og flytte samtalens fokus.

Det har vi gjort i Phoquz ...

Fordele ved digitale MUS

Dokumentation og opfølgning

Det er nemt for lederen at dokumentere og følge op på aftalte mål og udviklingsplaner.

Struktur og dataanalyse

Den digitale platform samler data fra samtalerne og giver mulighed for analyse.

Overblik

Brug dataen til at identificere mønstre og tendenser i medarbejderudviklingen og trivslen på tværs af organisationen.

Tilgængeligt og gennemsigtigt

Medarbejdere og ledere har adgang til tidligere samtaler og andre relevante dokumenter. Skaber forbedret sammenhæng i MUS.

Fleksibelt

Digitale medarbejdersamtaler kan lettere gennemføres fra forskellige lokationer.

Trivslen starter her

Nyere forskning viser, at arbejdslyst, arbejdsglæde, trivsel og resultater bygger på et meget bredere fundament end kompetencer og færdigheder, som den klassiske MUS koncentrerer sig om.

Videncenter for God Arbejdslyst har identificeret syv faktorer, der i forskellige grad har betydning for den enkelte medarbejders trivsel og arbejdslyst.

De 7 trivselsfaktorer

Mening
Når vi bruger vores arbejdsliv på noget, der giver mening for os selv og andre – og når vi kan se, at netop mit bidrag har værdi, så giver det trivsel og lyst til at fortsætte.
Mestring
Når vi oplever, at vi løser dine daglige opgaver og udfordringer godt, så ved vi, at vi kan noget, og har noget at byde ind med – samtidig med at vi har mulighed for at udvikle dig.
Balance
Der er balance i arbejdslivet, når der er balance mellem de opgaver og den tid, du har til rådighed – og samtidig oplever, at der er balance mellem vores arbejdsliv og privatliv.
Ledelse
En god og tillidsfuld relation mellem medarbejdere og ledere er grundlæggende for trivsel og samarbejde. Vi kan forvente, at vores ledere er kompetente – både fagligt og socialt.
Medbestemmelse
Når vi oplever, at vi har indflydelse og bliver hørt, så giver det også mulighed for selv at tilrettelægge vores arbejdsopgaver – og der opstår balance mellem frihed og kontrol.
Kolleger
Når vi oplever gode og tillidsfulde kolleger i et socialt og fagligt fællesskab, så øges trivslen og lysten til at gå på arbejde – også når der er modvind.
Resultater
Det handler om klare mål og forventninger. Når vi kan se konkrete resultater af vores arbejde, og når vi ved, hvad vi skal, så giver det os mulighed for at præstere og høste anerkendelse for indsatsen.

Hvilke faktorer er vigtigst?

Det er individuelt fra person til person, hvilke faktorer der har størst betydning for trivsel og arbejdslyst. Herunder ser du en rangering af de 7 faktorer baseret på et gennemsnit af, hvor stor betydning danske medarbejdere tillagde dem.

Sådan ranglister danskerne vigtigheden af de 7 faktorers betydning for arbejdslyst og trivsel på arbejdspladsen (0-100%)
    • Kolleger78%
    • Mening72%
    • Resultater72%
    • Mestring71%
    • Ledelse70%
    • Medbestemmelse69%
    • Balance69%
    Kilde: Kraka Advisory og Videncenter for God Arbejdslyst, 2023

    MUS-samtaler, der gør en forskel

    – så enkelt er det

    Trivselshjulet er omdrejningspunkt

    Trivselshjulet sikrer, at medarbejderen forholder sig til alle 7 trivselsfaktorer. Desuden får lederen et hurtigt og godt overblik over, hvad han/hun skal fokusere på.

    I dette tilfælde har medarbejderen i sagt JA på to spørgsmål, og BÅDE-OG på et spørgsmål omkring trivsel med kollegerne.

    Trivselsfaktoren Kolleger får derfor samlet set scoren "BÅDE OG".

    I den efterfølgende samtale vil lederen nu blive mere undersøgende på, hvad det er for forventninger, som medarbejderen ikke oplever sig imødekommet på i forhold til: ”Har du et godt fagligt samarbejde med alle dine kolleger?”, og herunder, hvad medarbejderen evt. selv kan gøre for at fremme dette område – eller evt. har brug for hjælp til.

    Trivselshjulet (klik for at forstørre billedet)

    Skærmbillede af samtaleskema fra en digitaliseret MUS (klik for at forstørre billedet)

    Overblik over virksomhedens samlede score på alle 7 trivselsområder (klik for at forstørre billedet)

    Hvem står bag?

    Kurt Harries Andersen, Phoquz

    Certificeret stresscoach og erhvervscoach med mange års erfaring som leder, coach og underviser. Du kan læse mere om mig her.

    Jeg har gjort det til min mission at give mennesker og organisationer viden, indsigt og redskaber til livet.

    Kurt Harries Andersen, Phoquz

    Feedback

    Flere virksomheder oplever allerede fordelene ved smartere MUS-samtaler – skal din være den næste?

    Per Jensen Martensen fra SB Tømrer Aps. i Haderslev har taget den nye metode i brug til alle ansatte, og har allerede høstet stor anerkendelse fra medarbejdernes side.

    Det er let, det giver mening, og så tager samtalerne udgangspunkt i det, der betyder noget for den enkelte lige nu. Samtalerne er også blevet kortere, og ofte foregår de uden for kontoret, der hvor medarbejderne er, fordi det er så let at tage trivselshjulet og data med på tabletten.

    Per Jensen Martensen , SB Tømrer ApS

    Styrk arbejdslysten i din virksomhed

    Gør MUS-samtalen meningsfuld – og gør trivsel til en del af din strategi.

    Book en demo af den digitale MUS med fokus på trivsel: