
Derfor giver den klassiske MUS ikke længere MENING
april 2025Trivslen er under pres på det danske arbejdsmarked og rammer i år et lavpunkt. En analyse fra Konsulenthuset ballisager ser desuden en klar sammenhæng mellem trivsel og oplevelsen af, at arbejdsgiver tager ansvar for faglig udvikling. Phoquz kan hjælpe dig med at tage det ansvar.
Kilde: Kandidatanalysen 2025, Konsulenthuset ballisager
Trivslen på det danske arbejdsmarked er faldet og ligger i 2025 på det laveste niveau, siden målingen startede. Det skriver Konsulenthuset ballisager i ”Kandidatanalysen 2025”, som også konkluderer, at trivslen især er under pres blandt unge (18-34 år), kvinder og kommunalt ansatte.
Analysen peger desuden på, at selvstændighed, fleksibilitet, faglig udvikling og meningsfulde, individuelle mål er vigtige faktorer for at styrke trivslen. Faktisk stiger graden af trivsel, jo mere ansvar arbejdsgiveren tager for den faglige udvikling.
Kilde: Kandidatanalysen 2025, Konsulenthuset ballisager
Den sammenhæng er der efter min overbevisning flere oplagte årsager til:
- Når man udvikler sig fagligt, føler man sig dygtigere og mere sikker i sit arbejde.
- Denne oplevelse af mestring og kompetence øger selvværdet og arbejdslyst, samtidig med at arbejdet føles mere meningsfuldt.
- Faglig udvikling signalerer også, at arbejdet har fremtidsperspektiv og værdi, ligesom medarbejderen føler sig anerkendt og investeret i.
Analysen ser også på forholdet mellem målsætninger og trivsel, og her har ”Individuelle målsætninger” og målsætningen om ”Intern trivsel (fx glade kollegaer)” mest motiverende effekt. Det afspejler min egen oplevelse, når jeg som coach og konsulent besøger store og små virksomheder herhjemme.
Sæt trivslen på dagsordenen
Mening, mestring, resultater og kolleger er netop fire af højdescorerne, når danskerne skal rangliste de syv trivselsfaktorer, der indgår i Phoquz’ nye værktøj til digitale MUS-samtaler med fokus på trivsel. Her er trivslen omdrejningspunktet, og som leder får du således overblik over trivselsniveauet hos den enkelte medarbejder samt på tværs af afdelingen og hele organisationen.
Du kan læse mere om Phoquz’ MUS, der skaber trivsel – og booke en gratis demo af platformen her.
Gennem MUS-samtaler med fokus på trivsel får du desuden indblik i, hvad der er vigtigt for den enkeltes trivsel, hvilket giver dig stærke kort på hånden i forhold til at øge eller fastholde trivslen – og dermed motivationen og arbejdslysten.
Kilde: Kandidatanalysen 2025, Konsulenthuset ballisager
Lav trivsel – høj stress
Med høj trivsel følger en lang række fordele og gevinster – ikke blot for den enkelte medarbejder, men i høj grad også for virksomheden. Medarbejdere, der trives, er mere produktive, mindre syge, mere tilfredse og mindre stressede.
Når trivslen ikke trives, trives stressen til gengæld. Kandidatanalysen 2025 konkluderer da også, at stressniveauet er stigende, og at der er en tydelig sammenhæng mellem lav trivsel og høj stress – både i forhold til grupper, arbejdsforhold og ledelse.
Mangler du flere argumenter for at arbejde fokuseret med trivslen i din virksomhed, er du velkommen til at kontakte mig.

Vil du vide mere?
Kontakt mig, hvis du vil høre mere om fordele og muligheder ved den digitale MUS, der sætter fokus på trivslen.
Kurt Harries Andersen
Certificeret stresscoach