Sådan får du en mindre presset hverdag
september 20167 råd der giver dig mere tid
november 2016Hypnoterapi kan bruges til at bearbejde en fysisk eller følelsesmæssig reaktion på en bestemt hændelse, som er fortrængt i vores hukommelse. Hypnoterapi kan f.eks. anvendes til at rette op på dårlige tanker, vaner og selvtillid, eller fjerne angst for bestemte situationer eller fobier.
En vigtig del af hypnoterapi er, at irrationelle tankemønstre påvirkes af terapeutiske teknikker under selve hypnosen, og vi lagrer således nye og mere hensigtsmæssige tanke- mønstre, som kan hjælpe os ud af stressfyldte situationer.
Hvad er hypnoterapi?
Ordet hypnose kommer fra græsk og betyder “søvn“ og er egentlig en forkortelse af den oprindelige betegnelse neurohypnotisme (opfundet i 1841 af James Braid – en skotsk læge og kirurg), der betyder “nervesystemets søvn”.
I hypnoterapien anvendes teknikker og øvelser, der frembringer en dyb afslappelse og en forandret bevidsthedstilstand. Denne tilstand kaldes også en trance. En person, der befinder sig i trance, er almindeligvis modtagelig over for ideer og billeder, men dette betyder ikke, at hypnoterapeuten kan kontrollere sindet eller viljen hos vedkommende.
Hypnoterapeuter, hypnose og hypnoterapi kan derimod lære mennesker at styre og kontrollere deres egne bevidsthedstilstande. Ved at gøre dette kan man påvirke sine egne kropslige funktioner og fysiologiske reaktioner. Hypnoterapien kan være et ekstra lag på traditionel coaching, hvor der typisk arbejdes med bevidste handlinger.
Hvordan virker hypnoterapi?
Når der sker os noget, husker vi det, og lærer en bestemt opførsel, der virker som en reaktion, på det der skete. Hver gang noget lignende sker, aktiveres og gentages vores fysiske og følelsesmæssige reaktion, der er tilknyttet den bestemte hændelse i vores hukommelse. Det er ikke sikkert, du er opmærksom på dine minder, de ligger ofte under den bevidste overflade.
Under hypnose slapper kroppen af, og vores tanker bliver mere fokuserede. Ligesom andre afslappelsesteknikker sænker hypnose blodtrykket og hjertefrekvensen og ændrer bestemte typer hjerneaktivitet. I denne afslappede tilstand føler man sig fysisk godt tilpas, og helt vågen mentalt, og man kan være meget modtagelig over for forslag og input.
Hvis du f.eks. prøver at stoppe med at ryge, kan en hypnoterapeuts forslag måske hjælpe til at overbevise dig om, at du ikke kan lide smagen af cigaretter i fremtiden.
Anvendelsesmuligheder
Hypnoterapien handler om at bearbejde tanker, vaner, overbevisninger, følelser og oplevelser som f.eks. traumer. I denne forbindelse er hypnoterapi især anvendeligt til behandling af problematikker inden for følgende kategorier:
- Tanker, værdier og overbevisninger
- Følelser
- Vaner
- Fysiske reaktioner på ovenstående
I princippet kan der i hypnoterapi arbejdes med alle mentale og kropslige reaktioner, der bygger på tankernes kræfter. På næste side er listet nogle af de mest gængse temaer for hypnoterapeutisk arbejde.
- Præstationsangst
- Nervøsitet f.eks. ved at tale foran forsamlinger
- Arbejdsrelaterede præstationer
- Selvrealisering og personlig udvikling
- Sportspræstationer
- Stress – angst – depression
- Angst ved jobsamtaler
- Konflikthåndtering
- Koncentrationsbesvær
- Hukommelsesbesvær
- Stammen (at stamme)
- Spændingshovedpiner
- At “slippe” følelser eller oplevelser
- Tinnitus (ringen for ørerne)
- Selvtillid og generthed
- Afslappelse
- Rygning
- Astma
- Fobier
- At bide negle
- Vægtkontrol
- Tandlægeskræk
- Ludomani
- Søvnløshed og søvnproblemer
- Panikanfald
Kan alle hypnotiseres/gå i trance?
Ja, hvis de vil! De fleste er rigtigt gode til at gå i trance, men nogle har brug for at prøve det nogle gange, før de kommer rigtigt dybt i trance. Samspillet mellem fokuspersonen og hypnoseterapeuten er også vigtigt i denne sammenhæng. Det går nemmest, når man føler sig afslappet og har tillid til hypnoterapeuten.
Kan man hypnotisere nogen der ikke vil?
Nej! Kun personer, der selv ønsker at komme i en trancetilstand, kan påvirkes. Man kan faktisk sige, at al hypnose er selvhypnose, da man selv vælger, hvor meget man vil lade sig påvirke.
Er der nogen risici?
Ved hypnosebehandlingen er der absolut ingen farer. Hypnose er ikke farligt og kan ikke skade dig hverken fysisk eller psykisk.
Søger man behandling af legemlige symptomer, tilrådes det, at man forinden har konsulteret sin læge, idet symptomerne ved flere nervøse lidelser falder sammen med symptomerne på visse organiske lidelser, hvor medicinsk eller anden behandling er nødvendig.
Denne behandling kan suppleres med hypnoterapi. Naturligvis må det altid være en ufravigelig regel, at man ikke forandrer eller afbryder en behandling, som lægen har ordineret.
Er hypnose noget for dig?
Kontakt Phoquz og få en snak om dine muligheder. Hypnoterapi kan være et godt supplement til coaching, og hypnoterapi kan være en ny vej for dig – hvis du ikke prøver, finder du aldrig ud af det!
Kontakt certificeret 5 Path Hypnoterapeut Kurt Harries Andersen:
- 2424 8737
- kha@phoquz.dk
Er du blevet inspireret til forandring?
Kontakt mig, hvis du får brug for hjælp til at komme helt i mål med det, du gerne vil opnå.