
Stress rammer kun svage medarbejdere – og andre myter om stress
november 2024Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er for mange et fast punkt på årshjulet. MUS har stort potentiale, da samtalerne giver medarbejder og leder mulighed for at reflektere over opgaveløsning, kompetencer og uudnyttede potentialer. Desværre går dette potentiale ofte tabt, når samtalerne alene fokuserer på kvantitative præstationsmål.
Hvor ser du dig selv om 3-5 år?
Det er et typisk spørgsmål på det klassiske MUS-skema. Svaret – hvis det da ikke blot er et opgivende skuldertræk – skal gøre det håndgribeligt for både medarbejder og leder, hvad I arbejder henimod. Det handler om kompetencer og færdigheder – måske skal der kurser eller anden efteruddannelse til at løfte medarbejderen til næste niveau.
For sådan har det altid været før; medarbejderen tilpasser sig virksomheden – også dens kultur, omgangstone, arbejdsmoral og hierarki.
- ”Her går vi først hjem, når vi er færdige.”
- ”Det er bare god værkstedshumor”
- ”Du vænner dig til hans brutale ledelsesstil”
Og trivsel taler vi ikke om … før det går galt.
Et paradigmeskift
For de yngre og kommende generationer har behovet forandret sig, og i langt højere grad end tidligere forventes, at virksomheden tilpasser sig deres individuelle ønsker og behov. Løn og udvikling er ikke længere den altoverskyggende motivationsfaktor.
Derimod vægtes trivsel og arbejdslyst højere – og har en afgørende effekt på medarbejderens loyalitet over for virksomheden. Det skal derfor også være det primære fokus for medarbejdersamtalerne. Kompetencer og færdigheder er naturligvis stadig vigtige, men uden trivsel og arbejdslyst kommer de ikke rigtigt i spil.
Ved at flytte fokus til trivsel vil medarbejdersamtalen være et mere meningsfuldt og værdifuldt redskab for den enkelte leder. Endnu mere værdifuldt bliver det, når du som leder får et samlet overblik, der gør det muligt for dig at skabe bedre vilkår for trivslen på arbejdspladsen.
Digital løsning til at holde fingeren på trivselspulsen
Jeg har fulgt denne udvikling og set dette paradigmeskift med egne øjne gennem de seneste år, hvor jeg som konsulent har arbejdet med både store og små virksomheder. På baggrund af de erfaringer og forskning på området har jeg udviklet en digital løsning til MUS, der sætter fokus på trivsel og arbejdslyst.
Ud over at bringe nogle helt andre spørgsmål og emner i spil end den klassiske MUS og dermed stille skarpt på det, der er vigtigt for medarbejderen her og nu, er der også mange fordele ved at digitalisere MUS’en.
De indlysende er fleksibiliteten, tilgængeligheden og dokumentationen. Dertil kommer det store overblik, der følger med den strukturerede data fra samtalerne – også på tværs af en afdeling eller hele organisationen. Sådan kan lederen bedre identificere mønstre og tendenser i udviklingen – og på den måde holde fingeren på trivselspulsen.
Slip fri af MUSefælden
Oplever du også, at den klassiske MUS ikke længere giver mening? Så lad Phoquz hjælpe dig fri af MUSefælden med en på alle måder mere moderne tilgang til medarbejdersamtalen.
Læs mere om løsningen her – og book en gratis gennemgang af systemet og de mange muligheder og fordele, det giver dig som leder.

Vil du vide mere?
Kontakt mig, hvis du vil høre mere om fordele og muligheder ved den digitale MUS, der sætter fokus på trivslen.
Kurt Harries Andersen
Certificeret stresscoach