Det allerlatterligste er at have travlt
januar 2017Afliv myterne om feedback
april 2017Hvad skal jeg med coaching? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv, hvis andre har talt om coaching, eller måske ligefrem anbefalet dig coaching.
Det er jo et helt rationelt spørgsmål, som også fortjener et rationelt svar. Det vil jeg her forsøge at give her. Så kan du jo selv vurdere, om spørgsmålet bliver besvaret!
Traditionelt er der 2 strømninger i coaching:
- Den målorienterede coaching
- Den indsigtsbaserede coaching, der går dybere i underbevidstheden.
Jeg arbejder med, og er uddannet i begge retninger.
Coaching bidrager i min optik til at styrke din indre beslutningskraft og evnen til at træffe gode rationelle beslutninger.
Jeg selv, og mine kunder, benytter sig af coaching for at holde gang i den faglige og personlige udvikling.
Det er meget sjældent fordi der er tale om to-do eller performancemål, men fordi der er et ønske om at blive bedre og klogere til at mestre sig selv og sin hverdag.
Coaching er en metode og en række redskaber, der med den dygtige coach, hjælper dig med at udvikle dit indre lederskab og blive ”kaptajn” i dit eget liv, så du kan tage styring mod det liv (arbejdsliv), du ønsker.
Hvornår har du brug for en coach?
Du har brug for en coach, når du vil sættes i en tankevækkende, lærende og kreativ proces, der vil inspirer og udvikle dig til at maksimere dit personlige og faglige potentiale. Det kan være, når du står og skal mestre:
- Forandringer personligt og organisatorisk
- Travlhed eller stress
- Planlægning og prioritering
- Motivation af dig selv
- Motivation af andre
- Karriereovervejelser eller karriereskift
- Ny i lederrollen
- Den svære samtale og konflikthåndtering
Hvad er vigtigt, for at jeg får succes med coaching?
For at få succes med din coaching skal du gøre dig klart, hvad det er du vil have ud af coachsessionerne. Det behøver ikke at være specifikt. Giv dig tid til at researche i forhold til dine behov, for det er ikke sikkert, at den coach din kollega, ven eller veninde benyttede er den rigtige for dig.
Der findes masser af coaches på markedet, MEN hvem skal du vælge?
Her er det vigtigste, som du skal kigge efter:
- Er coachen uddannet coach – hvorfra og er det en anerkendt skole?
- Er det en uddannelse eller et kursus coachen har været på? Bed om at se deres bevis eller certifikat. Du bør vælge at gå efter en ICF-coach eller EMCC-coach, der er certificeret efter en international standard. De arbejder under høje etiske krav og der stilles skrappe krav til deres certificering.
- Hvad er coachens faglige og personlige baggrund og erfaring?
Oplever du, at der er kemi, og kan du mærke, om du har tillid til, at coachen kan hjælpe dig? Ring og få en snak inden første session – eller søg referencer.
Hvordan foregår det, når du bliver coachet af mig?
Coaching kan foregår på mit kontor, i virksomheden eller via Skype. Jeg coacher også på Engelsk og har kunder uden for Danmarks grænser.
En session varer typisk 1 – 1,5 time, og de fleste har brug for et forløb med flere sessioner, for at opnå de bedste resultater. Derfor tilbyder jeg coach klippekort, der kan bruges af flere i organisationen.
Første session vil typisk være en form for interview, hvor vi sammen afdækker formålet med henvendelsen, og hvad du ønsker at opnå både på kort og lang sigt, hvorefter indsatsområderne udvælges og bearbejdes.
Du må forvente, at du hurtigt kommer frem til nogle konkrete handlinger, som du forpligter dig til at tage fat på inden næste session, ligesom meget af din indsigt kommer mellem sessionerne, når du implementerer værktøjerne i dagligdagen.
Vi vil hver gang aftale, hvad målet eller intentionen er for dagens sessions, og kigge på, hvordan det er gået siden sidst. Så vi anerkender dine fremskridt, afdækker udfordringerne og tager udgangspunkt i den aktuelle situation og det, der presser sig mest på. Samtidig med, at vi sikrer fremdriften mod de overordnede mål, som vi også løbende evaluerer på.
Min opgave som coach er, at skabe et tillidsvækkende rum for refleksion, så du kan flytte din opmærksomheds- tilstand og vende blikket indad. Jeg holder dig på sporet, og udvælge de coachingteknikker, jeg fornemmer, er mest optimale fra gang til gang.
Jeg søger at stille de spørgsmål, der har brug for at blive stillet, lytte efter det, der ikke bliver sagt, lægge mærke til de mønstre, der ligger bag dine ord.
Coaching set udefra er rationelt set håbløst
Når man kan vælge at være skeptisk overfor coaching fra et rationelt synspunkt, skyldes det en række ret rationelle faktorer:
- Coaching er utroligt vanskeligt at beskrive nuanceret på en rationel måde, og udtalelser som ”udnyt dit menneskelige potentiale” taler ind til den største mistro hos rationelt tænkende mennesker.
- Coachuddannelsesmarkedet er domineret af en endeløs række mangelfuldt kvalificerende weekendkurser i coaching, hvilket ikke vækker rationel tillid til branchen.
- Coachingens resultater kan være vanskelige at dokumentere i et evidensbaseret videnskabeligt lys.
Alt i alt betyder det at coaching i dag, ud fra et rationelt synspunkt, er behæftet med en sarkastisk overbærenhed, som er karakteriseret ved det ”coachende” spørgsmål: ”Hvad synes du selv?”
Men indefra rationelt set forrygende
Denne skepsis gælder dog heldigvis udelukkende blandt dem, der ikke har prøvet rigtig professionel coaching på egen krop. For heldigvis skal der blot én god personlig erfaring til, for at ændre verdensbilledet radikalt, og dermed erstatte den sunde skepsis med en positiv overraskelse over coachingens effekt og kvaliteter.
Dermed etableres nemt en ny beslutning om at coaching er det måske stærkeste udviklingsværktøj der findes på markedet i dag, hvilket igen ændrer den hidtil gældende overbevisning.
Er du blevet inspireret til forandring?
Kontakt mig, hvis du får brug for hjælp til at komme helt i mål med det, du gerne vil opnå.