Sådan fik Malene styr på tankerne – du kan gøre det samme
september 2018Hvorfor er så mange interesseret i mentaltræning?
november 2018Som mentaltræner og coach møder jeg ofte mennesker, der ønsker at skabe en forandring i deres liv, men de synes ikke, de selv kan finde vejen eller en metode, der virker overbevisende fra starten. Her får du en vejviser med fem trin til bedre mental balance i hverdagen.
Inden jeg præsenterer vejviseren, må jeg lige slå noget fast:
Den største modstand i forandringer er ofte i os selv.
Når vi beslutter os for at ændre noget i vores liv, så er der naturligt en modstand fra os selv, der skal overvindes. Modstanden har sin rod i vores natur. Vi er som mennesker ikke skabt til at forandre. Vi er skabt til at fastholde og forsvare god adfærd, der sikrer vores arts overlevelse og vækst.
Vores art – homo sapiens, det tænkende menneske – er imidlertid en særlig art, der ikke stiller sig tilfreds med kontinuitet og trygge rammer, hvor vi kan formere os. Vi er motiveret af at skabe og opbygge kulturer og systemer/adfærd, der gør vores art unik og stærkere og smartere end andre arter, og det er jo egentlig godt. Men denne stræben efter at gøre alting lidt bedre, lidt hurtigere eller lidt smartere, bliver ofte vores akilleshæl.
Vi bliver sårbare, fordi vi ikke er i ro, men i konstant bevægelse. Ved at arbejde med din mentale balance kan du træne dig selv til ikke at styre uden om forandringerne, men i stedet at møde dem med åbne arme.
Forandring OG mental balance – ikke enten-eller
At være i mental balance handler ikke om at sidde stille hele tiden og sprede en aura af zen omkring sig. Det handler i lige så høj grad om udvikling. At turde miste fodfæstet og så gribe sig selv igen. At skabe et flow, der veksler mellem ro og bevægelse og følger den røde tråd, der giver livet mening for dig.
Mental balance opnås først og fremmest i en vekselvirkning, som udvikler din person og sørger for, at dit liv “følger med dig”. Det vil fx være (næsten) utænkeligt, at dit arbejde, din bopæl, dine relationer, interesser mv. ikke forandrede sig gennem hele dit liv.
Ting sker, så at sige, hele tiden, hvad enten du vil det eller ej. Derfor skal dine rammer og den måde, hvorpå du bruger dine evner, energi, tid og penge, naturligvis afspejle det sted, du befinder dig, er på vej hen eller drømmer om at komme hen.
Hjælp dig selv til bedre mental balance
Hvis du ikke føler, at du besidder den mentale ro og det mentale overskud, som du ønsker, så er her 5 trin, der kan øge din mentale balance.
1. ØGET BEVIDSTHED
Du kan først ændre din adfærd, når du er bevidst om den.
Du må starte med at erkende og værdsætte den adfærd, du ikke er tilfreds med, ligesom du skal værdsætte den adfærd, der leder dig i den rigtige retning. Du må søge at forstå, hvad der motiverer dig til din adfærd – hvad enten den er positiv eller mindre positiv for dig. Når du har forliget dig med dine bevæggrunde og motivationsfaktorer, så er der grundlag for at identificere det, som du gerne vil ændre på.
2. VEND DIT FOKUS
Det, du har fokus på, vokser. Vælg det positive frem for det negative.
Al adfærd er motiveret af en positiv intention! Det betyder i praksis, at alt hvad du gør, er motiveret af et ønske om at opnå noget. Når du således erkender dine positive intentioner, kan du forstærke det, der fører dig til dine mål, ved at øge dit fokus på det du ønsker, frem for at have fokus på det, du ikke ønsker.
3. SIG DET, DU VIL OPNÅ
Flyt din opmærksomhed fra det, du ikke vil − til det, du gerne vil.
De første skridt på vej til det liv, du ønsker, er at give udtryk for det, du gerne vil have. Når du har mod og vilje til at give udtryk for dine mål og overbevisninger, er du allerede nået rigtig langt. Henry Ford sagde det på denne måde: ”Hvad enten du siger, at du kan, eller du siger, du ikke kan, så får du ret”.
4. SIG GODE TING TIL DIG SELV
Vi hjernevasker os selv med vores indre dialog – så støt dig selv.
Det er ikke kun småskøre folk, der går rundt og taler med sig selv. Vi gør det alle sammen, og det kan endda forbedre vores præstationer i forbindelse med kognitive opgaver.
Adfærdsforskeres resultater viser, at selv om vi taler med os selv for at opnå kontrol ved udfordrende opgaver, forbedrer vi vores præstationer markant, når vi instruerer os selv højt – specielt, hvis vi gør det positivt.
Det er måske også med til at forklare, hvorfor så mange sportsfolk giver sig selv opmuntrende ordrer i løbet af konkurrencer, som når fx en tennisspiller råber ‘Come on!’ på afgørende tidspunkter. Det hjælper simpelthen med at fokusere.
5. GIV DIG SELV EN PAUSE
Travle hjerner har så godt af at lave ingenting. Tag et break, og overlad arbejdet til din underbevidsthed.
Det er lige præcis her, at mentaltræning kommer til sin ret. Med det rigtige mentaltræningsprogram, er det faktisk muligt at styrke den mentale balance, samtidig med at din hjerne slapper af. Når dit mentaltræningsprogram er tilrettelagt specifikt til dig, så giver det mulighed for, at din underbevidsthed laver alt arbejdet, og dit bevidste sind kan få lov at slappe af, når du træner din mentale balance.
Er du blevet inspireret til forandring?
Kontakt mig, hvis du får brug for hjælp til at komme helt i mål med det, du gerne vil opnå.